Від яких чинників залежить термін зберігання?

Термін зберігання в'яленого делікатесу залежить від:

Виду обробки риби. Сушена рибка зберігається довше за в'ялену, оскільки в ній практично немає вологи. Висока вологість - сприятливе середовище для розвитку шкідливих мікроорганізмів, цвілі та грибка.

Температури зберігання. Як і багато оброблених продуктів, в'ялена риба любить холод.

Пакування. Повітря окислює продукт, тому пакування має бути щільним, щоб мінімізувати контакт із киснем. Так в'ялена рибка збереже смак набагато довше.

Найголовніше правило, яке ви маєте знати на зубок: в'ялену рибу можна зберігати тільки в холодильнику або в морозильній камері. Якщо ви не хочете, щоб у вашій тарані або лящі завелася живність, тоді в жодному разі не залишайте їх у підвалі або погребі. Навіть якщо там холодно і сухо, у рибі заведуться жучки, мурахи та інша нечисть.

Правила зберігання в'яленої риби в холодильнику

Кинути рибу на бічну полицю холодильника до ліків або яєць також буде порушенням умов зберігання. Що в такому разі потрібно зробити? Усе просто: загорнути тушку в щільний крафтовий папір або пергамент у два-три шари. Цього буде достатньо для збереження смаку і корисних властивостей в'яленого делікатесу. Якщо немає крафта, підійде звичайний білий папір. У жодному разі не використовуйте газету або журнал: риба через жир вбере друкарську фарбу і отруїть ніжне рибне м'ясо. Для зберігання можна використовувати харчові контейнери або вакуум.

У такій упаковці рибу можна зберігати за стандартної температури верхньої камери +5...-1°C. Жирна в'ялена риба (чехоня або лящ) збережеться без втрати якості протягом 7-10 днів. Сушена рибка протримається близько 12-17 днів.

Правила зберігання в морозильній камері

А що робити, якщо хочеться мати в запасі рибку до кожного вечора п'ятниці? Не замовляти ж щотижня нову партію? У цьому разі в'ялений делікатес можна заморозити у звичайній морозилці. Для цього її упаковують за методом, що ми розповідали вище, і закидають у морозильну камеру за температури -15...-17°C. У таких умовах рибка зберігається близько 6 місяців. За добу перед пивною посиденькою, її потрібно перемістити у звичайну камеру холодильника. Так вона поступово розтане і буде готова радувати своїм смаком.

При використанні вакууму, в'ялена закуска може зберігатися близько року, але без повторного заморожування.

Як зрозуміти, що риба зіпсувалася?

Якщо дотримуватися умов зберігання, з в'яленою рибою такого не станеться. Але будь-яка риба - вибагливий продукт, тому з нею може трапитися все що завгодно. Ми не рекомендуємо вживати рибу, якщо:

  • світло-сірий (сріблястий) колір став каламутним із жовтуватим відтінком, проступили плями або слиз;
  • з'явилася пліснява, вогнища солі, неприємний запах гнилі та тухлятини;
  • рибне м'ясо втратило щільність, стало занадто м'яким.

Не варто ризикувати і вживати зіпсований продукт. Жодна термічна обробка в духовці чи мікрохвильовці не допоможе. Краще викинути зіпсований продукт і замовити свіжу в'ялену рибу.